sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Sunnuntaiaamun pataleipä


Löysin jo ajat sitten joskus syksyllä kotivinkkiä lukiessani hyvältä kuulostavan leipäohjeen. Nyt viimein jokin aika sitten sain aikaiseksi kokeilla ohjetta ja jäin saman tien koukkuun! 

Nyt olen tehnyt leipää jo useamman kerran ja aina se on yhtä hyvää. Voiko ollakkaan parempaa kuin nauttia sunnuntain aamiaisella rauhassa itse leivottua herkullista leipää. 
Ohje on vieläpä älyttömän helppo tehdä, eikä vaadi turhia vaivaamisia.

Pataleipä

4 dl vehnäjauhoja
3 dl hiivaleipäjauhoja
2 tl suolaa
½ tl kuivahiivaa tai herneen
kokoinen pala tuorehiivaa
3 ½ dl vettä

(Itse olen korvannut välillä 1dl vehnäjauhoja ruisjauhoilla)


1. Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää lämpöinen (+42 astetta) vesi ja sekoita nopeasti. Taikinaa ei saa vaivata. Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12–24 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän leipään syntyy makua.

 
2. Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Älä vaivaa sitä, mutta kääntele se palloksi. Peitä liinalla ja anna kohota vielä 30 minuuttia.
 
3. Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Ota kannellinen, 2–3 litran uunipata ja laita se kylmään uuniin. Kun taikina on kohonnut pöydällä 30 minuuttia, ota kuuma pata uunista ja sipaise sen pohjalle ja reunoille hiukan öljyä. Nosta taikina tulikuumaan pataan. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin 30 minuutiksi. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia.
 
4. Ota pata uunista ja kumoa leipä. Se irtoaa padasta helposti.

Ohje löytyy siis täältä!

Suosittelen lämpimästi kokeilemaan, älyttömän hyvää! 

Mukavaa pakkaspäivää! :)

-Emmi

2 kommenttia:

  1. Vaikuttaapa kivalta, pitääpä joskus kokeilla! :)

    VastaaPoista
  2. Suosittelen kokeilemaan, tosi helppoa ja herkullista! :)

    VastaaPoista